Volgens de laatste cijfers van Ernst en Young heeft een ICT project 56% kans van slagen, dit betekend dat maar liefst 44% van alle ICT projecten faalt. Waarom heeft een ICT project maar 56% kans van slagen? En misschien nog wel belangrijker hoe vergroot ik de kans dat mijn ICT project slaagt.

Waarop kan een ICT project mislopen?

Er zijn diverse redenen waarom een ICT project kan mislukken, vaak is het een combinatie. Enkele voorbeelden zijn: Slecht verwachtingsmanagement richting de gebruiker of de klant, de scope van het project verandert tussentijds, te late oplevering, budget overschrijding of de toepassing blijkt in praktijk helemaal niet te werken.

Deze symptomen zijn worden vaak veroorzaakt door een slecht opgestelde opdracht, gebrek aan communicatie met de ontwikkelaar of er is te weinig onderzoek gedaan naar de wensen van de gebruiker. Ook wordt er in een ICT project vaak slecht rekening gehouden met veranderingen van functionaliteit en mogelijkheden in de toekomst. Hier spelen we bij Coffee IT op in door de wensen van de eindgebruiker altijd centraal te zetten en gebruik te maken van de Agile Scrum ontwikkel methode.

Een belangrijke oorzaak van onsuccesvolle ICT projecten is dat de techniek als uitgangspunt is genomen; de app als doel, in plaats van als middel. Het is belangrijk eerst te richten op de wensen van uw business eindgebruiker voordat u een technische oplossing kiest. Ieder ICT project is uniek, het is dus onmogelijk om hierin een generieke oplossing te bieden.

ICT project

Start met de business case

Zorg ervoor dat doelen scherp zijn gedefinieerd. Beschrijf de aanleiding tot uw project, het tijdsbudget, het financieel budget, relaties met andere projecten en hoe u winst wil behalen met het project. Zo zorgt u ervoor dat alle hoofden dezelfde kant op staan en dat uw ontwikkel partner meedenkend op kan treden.

Leg verwachtingen vast

Zorg ervoor dat u ideeën over het eindproduct vastlegt, zo voorkomt u dat onmogelijke verwachtingen leiden tot teleurstelling en kan de ontwikkelpartner samen met u prioriteiten stellen. Leg vast wie wat gaat doen en wanneer om het ICT project beter te kunnen borgen.

Voeg informatie analysten toe

Een ICT project bestaat uit drie basis componenten: Mensen, technologieën en productie. Bespreek van te voren met informatie analysten of content beheerders wat hun verwachtingen zijn en stel deze vast. Zij zijn vaak meer geïnteresseerd in de data van de app en zij zijn vaak onmisbaar voor uw project.

Test met uw eindgebruiker

Zorg ervoor dat u tussentijds ervaringen meet van uw eindgebruiker. Zo voorkomt u dat eindgebruikers het resultaat niet accepteren. Maak tussentijdse prototypes en test deze. Prototypes zijn tevens voor de ontwikkelaars ook een beter uitgangspunt dan statische ontwerpen. Omdat hiermee ook interactie direct duidelijk is en een communicatie storing wordt overbrugt.

Stel prioriteiten

Wat is noodzakelijk voor de ontwikkeling van uw app? Definieer de kern, ontwikkel de kern eerst en begin zo vroeg mogelijk met het testen van deze kern. Unieke interactie en creativiteit is natuurlijk van uiterst belang maar houdt opleveringen klein zodat u grip houdt op uw project.

Vragen


Heb je vragen of twijfel je nog? Wij staan je graag te woord. Of heb je een project of idee en wil je hierover de mogelijkheden bespreken? Laat het ons weten.

Neem contact op