Sinds afgelopen maandag (12 september 2022) is de nieuwe iOS van Apple live gegaan. Naast toffe verbetering zoals het nieuwe toegangscherm, Live Activiteiten en Livetekst heeft iOS 16 ook een duidelijke privacy-focus. Onze iOS developer Peter is gedoken in alle verbeteringen en legt haarfijn uit wat dit voor jou als iPhone-gebruiker betekent.

Meer inzicht in jouw gedeelde gegevens begon vorige jaar al bij de komst van iOS 15.2. In die versie is er eenn App Privacy Report toegevoegd waar de gebruiker dit allemaal kan terug vinden. Ook is hier te zien wat voor netwerk connecties de app maakt. Bij de iOS 16 privacy update krijgt de gebruiker steeds meer inzicht in waar een app toegang tot heeft, waar je toestemming voor hebt gegeven, ook kan er steeds meer specifieke toegang worden gegeven tot bijvoorbeeld 1 foto in plaats van alle foto’s. Elk jaar gaat er meer controle over waar een app toegang tot heeft of kan doen naar de eindgebruiker. Daarom is het zaak om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Toestemming voor klembord

Vanaf iOS 16 moeten apps toestemming vragen om automatisch dingen te kunnen plakken, bijvoorbeeld gekopieerde gebruikersnamen, wallet adressen, bankrekeningnummers etc.

Bijvoorbeeld de gebruiker heeft een tracking code voor een pakketje gekopieerd en opent een app die iets met die tracking codes doet, dan kon de app voorheen automatisch de tracking code in een veldje plakken of er al iets mee gaan doen. Vanaf iOS 16 moet daar toestemming voor worden gevraagd.

In het klembord, waar dingen naar toe worden gekopieerd en waar dingen op worden gehaald om geplakt te worden, zitten namelijk geregeld wachtwoorden, e-mailadressen en andere persoonlijke gegevens. Apps konden dergelijke gegevens stiekem uitlezen voor iOS 15, sinds iOS 15 gaf het systeem het aan wanneer een app dit deed. Met iOS 16 is de beveiliging hiervan weer een beetje meer aangeschroefd.

Dit geldt overigens niet als de gebruiker een plak actie zelf triggert door in het standaard context menu op plak te drukken, of als de app PasteButton in de app heeft zitten en de gebruiker daar op drukt.

Meer technische informatie over de PasteButton vind je op: https://developer.apple.com/documentation/swiftui/pastebutton

Verbeteringen voor streaming apps

Voor iOS 16 privacy update moesten apps die media naar apparaten in het netwerk wilden streamen tweemaal toestemming aan de gebruiker vragen:

  • Om het lokale netwerk te mogen scannen
  • Om bluetooth te mogen gebruiken
iOS-16-privacy

Vanaf iOS 16 is er media apparaten picker die alle airplay apparaten laat zien, maar ook andere media streaming protocollen zoals bijvoorbeeld voor een Chromecast.

Deze picker laat alle media apparaten zien die ontdekt kunnen worden. De gebruiker kiest een apparaat waar het naartoe wilt streamen. De app krijgt van de picker door om welk apparaat het gaat en mag verbinding maken, zonder toestemming te vragen zoals voor iOS 16 het geval was.

Ideaal voor apps die veel met media doen. Minder om toestemming vragen is altijd beter voor de eindgebruiker. Less hassle om iets te doen binnen een app.

Meer technische informatie over Device Discovery Extension: https://developer.apple.com/documentation/devicediscoveryextension/

apple-privacy-en-verbeteringen-in-streaming2

Apple iOS Privacy geschiedenis

Voor de gebruiker is het vanaf iOS 16 nog makkelijker om te zien welke app, wanneer, waar toegang tot heeft, dit is te zien in bedieningspaneel (control center).

Het is daarom verstandig om alleen voor noodzakelijke dingen toestemming te vragen en alleen gebruik te maken van de toegang wanneer het echt nodig is. Niet bijvoorbeeld altijd de gebruikers locatie volgen, als dat niet nodig is voor het functioneren van de app.

Apple iOS 16 Veiligheidscontrole

Met de nieuwe functie Veiligheidscontrole kan de gebruiker heel snel zijn/haar privacy instellingen resetten. Deze functionaliteit is gemaakt om mensen te helpen die zich in een onveilige situatie verkeren. Het doet onder andere:

  • Stopt delen van data met andere mensen
  • Stopt delen van data met apps
  • Logt iMessage en FaceTime uit
  • Logt iCloud account uit op andere apparaten
  • Helpt met het veranderen van wachtwoorden
  • Evalueert opnieuw de herstel telefoonnummers en email adressen
  • Evalueert opnieuw de noodgeval contacten
apple-IOS-Veiligheidscontrole

Wil je meer weten over iOS 16, met al zijn privacy verbeteringen? Bekijk dan hier de WWDC22 video: https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2022/10096/

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.

Contact Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek