Wellicht heb je de term Application Programming Interface (API) wel eens voorbij horen komen. API is een soort van universele taal in de wereld van softwareontwikkeling. In dit blog vertellen wij je alles over wat een API is, hoe het werkt en de voordelen ervan.

API betekenis

API’s zorgen ervoor dat verschillende computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen uitwisselen. Je kan het zien als een brug tussen twee programma’s die ervoor zorgt dat ze gegevens kunnen delen met elkaar. 

API’s zijn essentieel in moderne softwaretoepassingen. Dankzij API’s kun je namelijk makkelijk functies van verschillende bronnen integreren, zoals onder andere databases, webservices en mobiele apps. Hierdoor kunnen wij bijvoorbeeld een naadloze gebruikerservaring, die betrouwbaar en intuïtief voor onze apps waarmaken.

Google Maps voorbeeld

Je gebruikt API’s vaker in je dagelijks leven dan je je realiseert. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce platformen zoals Amazon en Zalando of de betaalmethode PayPal, die maken allemaal gebruik van API’s. Een bekende API die iedereen wel eens heeft gebruik is de Google Maps API. Het biedt gebruikers bijna onbeperkte geografische mogelijkheden binnen handbereik. Met een een druk op de knop weet jij namelijk welke restaurants en winkels en andere gelegenheden er relatief dicht bij jouw locatie te vinden zijn. Telkens wanneer je openingstijden, beoordelingen, contactgegevens van een bedrijf op je scherm ziet, is dat de Google Maps API in actie. Jij vraagt informatie op, de Google Maps API haalt deze informatie van de desbetreffende website en brengt het weer naar jou terug op je scherm. Een API kan je dus ook wel zien als een soort van boodschapper, handig hè?

Hieronder vind je een video die de functie van een API nog duidelijker maakt aan de hand van een voorbeeld:

API koppeling

Je hebt nu een idee van wat een API is, maar wat betekent een API koppeling precies? Stel je bijvoorbeeld een webshop voor die een betalingsdienst gebruikt. Door middel van een API koppeling kan de webshop de betalingsdienst ‘benaderen’ en betalingen ontvangen, zonder dat de gebruiker de betalingsdienst zelf hoeft te openen. Zowel de webshop als de betalingsdienst hebben hun eigen API. Om deze systemen gegevens te laten uitwisselen, wordt er een API koppeling tussen gemaakt. In andere woorden: een API koppeling zorgt ervoor dat programma’s automatisch informatie kunnen uitwisselen en elkaars functies kunnen gebruiken.

Het voordeel van een eigen API laten ontwikkelen

Het hebben van een eigen API als bedrijf brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een betere integratie tussen verschillende systemen en applicaties. Je kan bijvoorbeeld interne systemen koppelen met externe systemen van klanten. Of eigen bedrijfsproces automatiseren door koppelingen te maken tussen CRM, webshop of administratieve software. Daarnaast creëert het hebben van een API een nieuwe bron van inkomsten door toegang te verkopen aan andere bedrijven. Tot slot kan het zorgen voor hogere klanttevredenheid. Klanten kunnen zo namelijk jouw producten en diensten eenvoudiger integreren met hun eigen systemen en processen.

API laten ontwikkelen door Coffee IT

Zoals genoemd kent het laten maken van een eigen API vele voordelen. Daarom hebben tientallen klanten gekozen voor een API ontwikkeld door ons. Een goed voorbeeld hiervan is het project voor het ROC Midden Nederland. Voor de studenten van het ROC hebben wij een app ontwikkeld waarmee zij altijd het actuele rooster bij de hand hebben.

Roc-api

De uitdaging van dit project was om de backend van het ROC af te stemmen op de app zodat de wijzigingen in het rooster direct goed doorkomen. Dit is gerealiseerd door het rooster in de mobiele app te koppelen met een maatwerk API aan de online SharePoint omgeving. Dit is waar de laatste updates over de roosters binnenkomen en waar ze dus geactualiseerd staan. Het resultaat hiervan is dat de app nu vergelijkbaar aanvoelt als soortgelijke agendafuncties, waarbij de gebruiker altijd op de hoogte is van de laatste wijzigingen in hun rooster.

Meer weten over API’s en hoe ze jouw bedrijfsprocessen kunnen verbeteren? Als ervaring API developer hebben we al meer dan 150 bedrijven verder geholpen. Neem vrijblijvend contact op voor advies.

Altijd op de hoogte van het actuele nieuws?Volg onze social media accounts.

Fabian Commercieel directeur Coffee IT

Neem contact op

Wil jij een app laten maken of graag meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek

CONTACT

Heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact op en ik help je graag verder.

vrijblijvend adviesgesprek
Fabian Commercieel directeur Coffee IT