VAN APP DEVELOPER NAAR ASTRONAUT

Utrecht, 3 juni 2020 | 6 minuten (excl. video)

Vergeet computerspellen zoals Star Wars, Outer Worlds of Stellaris. Er is een new kid on the block: de ISS simulator game van SpaceX. SpaceX (het ruimtebedrijf van Elon Musk) heeft een game simulator online gezet waarmee astronauten in burgerkleding de Crew Dragon-capsule moeten koppelen aan het ruimtestation vanuit een virtuele cockpit. Wij zijn fan.

Waarschijnlijk zullen de meeste lezers al op de hoogte zijn van de ISS Docking simulator game. Voor degene die nu water zien branden: SpaceX biedt sinds kort een gratis online similatorervaring aan voor het koppelen van de Crew Dragon aan het International Space Station. De game lijkt misschien simpel, maar precisie is geboden.

De game is gebaseerd op de eerste bemande testvlucht van SpaceX. Normaliter gaat deze koppeling automatisch, maar astronauten kunnen overschakelen naar handmatige koppeling wanneer dit nodig is. Zij het dat het in de ruimte een stukje langzamer gaat. Nu kan iedereen vanuit de virtuele cockpit thuis zelf proberen om de capsule met succes te koppelen.

Inmiddels is het SpaceX gelukt om de (niet virtuele) Crew Dragon-capsule aan het ISS te koppelen na een vlucht van ongeveer 19 uur. Om iets over vieren (Nederlandse tijd) afgelopen zondagmiddag arriveerden astronauten Bob Behnken en Doug Hurley op het station met de Crew Dragon, nadat ze met een Falcon 9-raket de lucht in werden geschoten.

Wat ons betreft is dit een klein stukje geschiedenis. Om meerdere redenen. Het is de eerste commerciële vlucht in ruimtevaart. Daarnaast is het een mooi begin van de samenwerking tussen SpaceX en NASA: naar verwachting gaat de Crew Dragon na deze succesvolle lancering nog wat meer commerciële ritjes maken. SpaceX brengt op deze manier de Amerikaanse ruimtevaart ook weer een stukje glans terug. Inclusief fancy ruimtepak en al, uiteraard.

Voor degene die de lancering afgelopen weekend hebben gemist. In onderstaande video zie je de lancering van de NASA & SpaceX Crew Daron.

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN HET ACTUELE NIEUWS?VOLG ONZE SOCIAL MEDIA ACCOUNTS.